Loading...

Vyberáme komodu

5 min. čtení Vyberáme komodu

Pokiaľ už ste niekedy zažili sťahovanie, tak dobre viete, že sa priestorná izba dokáže až prekvapivo rýchlo zaplniť škatuľami s nevyhnutnosťami, ktoré si chcete vziať do svojej ďalšej životnej etapy, ktorú nový domov prináša.

S obavami, či pre všetko vôbec nájdete vlastné miesto a nebudete musieť premiestňovať hromádku vecí z gauča na stôl premýšľate, koľko úložného priestoru vlastne budete potrebovať. S takými myšlienkami sa nemusíte vôbec stresovať, nakoľko riešenie problému je viac než jednoduché.

S každou maličkosťou na uloženie pomôže komoda, nábytok tak univerzálny, že sa dá použiť prakticky v každej miestnosti. Pri kúpe komody však musíme zohľadniť štyri dôležité body, ktoré vám v nasledujúcich odsekoch môžu pomôcť k jej výberu.

výběr komodyDizajnová komoda si nájde miesto aj v spálni. Ozvláštniť ju môžete inštaláciou zrkadla alebo doplnkami | Zdroj: Liberty Interiors, Oh Eight Oh Nine


Umiestnenie
Kde bude komoda poskytovať svoj úložný priestor je pravdepodobne tou prvotnou myšlienkou. Cieľové umiestnenie ovplyvní totiž nielen jej vzhľad, ale predovšetkým typ ukladania a rozmery komody. V obývacej izbe využijeme priestory komody napríklad aj na vystavenie rodinných fotiek alebo zbierky porcelánu vo vitríne, zatiaľ čo v spálni hľadáme dostatok miesta predovšetkým na oblečenie.

 

Rozmery

Pokiaľ už máte rozmyslené, v akej izbe pomôže komoda s úložným priestorom, potom je ďalším krokom voľba rozmerov. Hoci komoda nezaberá toľko miesta, ako šatníková skriňa, zlá veľkosť aj pri tomto nábytku dokáže narobiť poriadny zmätok. Aj v tomto prípade totiž platí: „dvakrát meraj a raz rež“ – príliš veľká komoda by mohla ubrať voľný priestor, a zapríčiniť, že sa v izbe budete cítiť stiesnene. Malá komoda sa naopak môže v interiéri ľahko utopiť a pôsobiť rušivým dojmom.

Pozor si dajte tiež na hĺbku komody. Najčastejšie v interiéroch nájdete tento nábytok s hĺbkou 40 – 45 centimetrov. V našej ponuke však nájdete aj komody s hĺbkou 30 centimetrov, ktoré ponúknu dostatočne veľké úložisko aj pre malé miestnosti: poslúžia vám, pri najmenšom, ako skvelý organizér.

 

Dvierka alebo zásuvky?

Spôsob otvárania je previazaný aj s typom ukladania. Ako už bolo vyššie uvedené, voľba sa odvíja od umiestnenia komody. Do interiéru tak môžeme vyberať:

  • Policové – klasická komoda s dvierkami, ktorá ponúkne police je vhodnou voľbou do kuchyne. Otvorený priestor políc dokáže pojať aj väčšie predmety bez akéhokoľvek problému. To sa môže hodiť aj v takej predsieni, kde sa z nej môže stať viacúčelový botník.
  • Zásuvkové – komoda vybavená šuplíkmi, alebo tiež zásuvkami, je obľúbená predovšetkým v spálňach. Zásuvky poskytnú možnosť na vytvorenie jednotlivých sekcií pre odevy alebo dokonca využitie organizérov na ponožky, spodnú bielizeň, či kravaty.
  • Kombinované – tento typ komody nájdete hlavne v obývacej izbe. Hodiť sa ale bude všade. Kombinácia priestorných políc a prehľadného uloženia v šuplíkoch je tak kúskom, ktorý nie je na škodu v žiadnej miestnosti, dokonca ani v kúpeľni.
  • Presklené – komody, ktoré často pôsobia dramatickým dojmom sú vybavené presklenými dvierkami. Pokiaľ teda volíte neopozerané a moderné varianty, potom je komoda s presklenými dvierkami presne pre vás. Za príplatok navyše s pôsobivým LED osvetlením, ktoré odhalí hrany komody v inom svetle.
  • S posuvnými dvierkami – komody s posuvnými dvierkami síce nie sú toľko typickými zástupcami tejto skupiny nábytku, ale to neznamená, že by tiež tento typ dvierok nenašiel pri komode svoje uplatnenie. Skvelo sa vám bude hodiť do obývacej izby, alebo do priestorov vašej domácej kancelárie. Nielen preto, že sa skvelo hodí tiež na skladovanie vecí tzv. na výšku – väčších kníh, atlasov, alebo trebárs LP dosiek.

komoda dub sonomaJednoduché línie doplnené decentným kovaním? Ideálny kúsok pre každého milovníka moderného nábytku! | Komoda Triano – 3 farby

 

Dizajn
Čo sa dizajnu týka, ten musí dopĺňať celkový vzhľad miestnosti. Štýl aj farebné riešenie sú rovnako dôležité ako veľkosť komody. V obývacej izbe si ľahko poradíte so zjednotením jednotlivých prvkov pomocou obývacej zostavy, ktorá ponúka kúsky ako obývaciu stenu, police a komodu, všetko v rovnakom dizajne.

Pokiaľ je však zariaďovanie interiéru vaším koníčkom a radi by ste preskúmali všetky rôzne možnosti sami, v našej ponuke nájdete komody od moderného až po provensálsky štýl, v mnohých farebných dekoroch.

Poslednou takzvanou čerešničkou na torte, sú doplnky a dekorácie. Hoci sa zdá dekorovanie ako nedôležitý detail, práve dekorácie vdychujú miestnostiam život. Pri komodách sa môže horná doska stať miestom pre rodinnú fotografiu, dizajnovú vázu alebo misku na kľúče...

 

Veríme, že sme vám poskytli aspoň základný prehľad o tom, aká škála možností sa vám pri výbere ponúka. Pokiaľ stále nemáte jasno, odporúčame prejsť si tiež náš starší článok: >> Prečo mať doma komodu?

Nakoniec, so správnou komodou, nájde svoje miesto každá maličkosť a vy si budete môcť vychutnať plný

 

pôžitok z nového interiéru.

 

Úvodné foto zdroj: Pinterest


Odporúčame | Komody z našej ponuky:

Komoda so zásuvkami Fancy 8 dub sonoma
-32%
Dočasne nedostupné
180,89 € 123,33 €
Komoda s policou Lada 80 x 94 cm - 3 varianty
-2%
1 - 3 týždne
194,02 € již od 190,29 €
Komoda s policou Lada 80 x 94 cm - 3 varianty Komoda s policou Lada 80 x 94 cm - 3 varianty Komoda s policou Lada 80 x 94 cm - 3 varianty
1 - 2 týdny
  187,64 €
Komoda so zásuvkami Rocca

Štítky: bývanie kúpeľňa komody komoda komoda s dvierkami jedáleň kuchyně zařizujeme bydlení kancelář blog o bydlení domácí kancelář ložnice zařizujeme interiér zariaďujeme domov how to čistý domov jak na výběr komody jak vybrat komodu jakou komodu vybrat podle čeho vybrat komodu vybíráme komodu skříňky komoda na nožičkách moderní komoda komody levně levné komody jak vybrat obývací pokoj příborník

Kategórie: Články Ložnice Radíme jak na to

Prihlásenie k newsletteru

Pravidelná dávka inšpirácie na váš e-mail

Prihlásením súhlasíte s pravidlami Zásady ochrany osobných údajov