Loading...

Ako vybrať komodu pre deti?

6 min. čtení Ako vybrať komodu pre deti?

Úvodné foto zdroj: Argos 

 

Sezónne oblečenie, hračky, školské potreby aj skrýše na poklady... Všetky tieto veci (a oveľa viac) si musia v detskej izbičke nájsť svoje miesto. S úložným priestorom však niekedy býva problém. Poličky ani zásuvky pod posteľ nemusia vyhovieť všetkým vašim potrebám. Komoda je základom v každej obytnej miestnosti, a preto sa ani v detskej izbe rozhodne nestratí, uvítate najmä jej schopnosť vytvoriť dostatok miesta takmer na čokoľvek. 

V spálni, obývacej izbe alebo trebárs aj na chodbe sa vám najskôr už osvedčila ako skvelý pomocník v boji s neporiadkom. Špeciálne v izbe našich potomkov je však dôležité klásť dôraz na bezpečnosť, aj viacúčelové využitie – aby sa dal nábytok použiť ako v mladšom, tak aj v staršom veku vašich potomkov. 

Ako a podľa čoho detskú komodu vybrať vám poradíme v dnešnom článku.

vybíráme komodu pro dítě

Samostatne aj ako súčasť zostavy, komoda nájde svoje využitie v každej detskej izbe. Stačí len vybrať tú správnu. | Zdroj: EZ Living furniture 

 

Vek hrá rolu 

Tvar a typ nábytku prispôsobte veku dieťaťa – je samozrejmosťou, že ostré hrany, alebo úchytky do izby malého človiečika jednoducho nepatria. V prípade tínedžera sa ich už príliš obávať nemusíte. 

Úplne na začiatku je preto potrebné uvedomiť si, pre ktorú vekovú kategóriu izbu zariaďujeme.

Pokiaľ ide o deti v predškolskom veku alebo na prvom stupni, potom sa komoda bude hodiť predovšetkým na oblečenie, alebo hračky. Na takýto účel bude najlepšia policová komoda s dvierkami, ktorá ponúkne dostatok priestoru pre komíny oblečenia do každého počasia, aj ročného obdobia. 

Žiaci druhého stupňa alebo študenti stredných škôl budú mať už trochu iné nároky. Komoda sa pre nich nestane iba miestom na ukladanie odevov, ale môžu tu ukladať aj učenie, kozmetiku, príslušenstvo k elektronike, športové potreby alebo niečo úplne iné – to bude záležať na ich záujmoch a koníčkoch. Všeobecne však majú vlastných vecí oveľa viac než menšie deti, a v takom prípade by boli police nepraktické. Na rad teda prichádzajú zásuvky

organizace šuplíků

So šikovným ukladaním sa vlezie do zásuviek každá maličkosť. Organizéry oblečenia aj kozmetiky sú najlepšie riešenie na udržanie poriadku v úložnom priestore. | Zdroj: Pinterest 

 

Bojíte sa, že v nich bude neporiadok? Úplne zbytočne. :) Pomocou organizéra môžete v zásuvkovej komode uložiť všetko s prehľadom. Vytvoriť jednotlivé sekcie alebo oddeliť zásuvky podľa daného využitia pomôže v boji proti neporiadku a nebudete sa zdržiavať hľadaním. Navyše, vedením detí k troške organizovanosti a udržiavaniu poriadku, určite nič neskazíte. 

Riešením môže byť aj kombinovaná komoda. Tá poskytne priestor políc aj zásuviek naraz, jej využitie je ale vhodnejšie skôr v obývacej izbe, než v spálňach.

 

Menšia alebo väčšia? 

Rozmery sú ďalším bodom, ktorý je nutné zvážiť. Odporúčame najskôr si rozkresliť uloženie nábytku v miestnosti na papier a zmerať dostupný priestor. Vždy počítajte radšej s väčšou, než menšou plochou. Na seba natlačený nábytok môže z inak krásnej izby vytvoriť neprehľadný sklad, v ktorom sa bude váš potomok cítiť stiesnene.  

nábytek do dětského pokoje

Popis rozmerov aj detailný výpočet materiálov by mal byť vždy uvedený. Použitý materiál sa môže odraziť aj na životnosti nábytku, a teda odporúčame ich riadne preštudovať. Najlepšia možnosť voľby sú komody, ktoré odolajú poškriabaniu a (čo si budeme hovoriť) nepríliš šetrnému zaobchádzaniu. Jednou z nich je aj model Sauki, ktorý odolá detským hrám a zútulní priestor každej  izbičky. 

 

Potom stačí už len vybrať šírku, výšku a hĺbku komody. Pri zásuvkovom variante volíme často aj počet zásuviek, ovplyvňujúcich obvykle aj výšku nábytku. Skôr než horizontálny rozmer, by mal prevládať ten vertikálny – kvôli efektívnejšiemu využitiu priestoru do výšky. V prípade detskej izby však primerane

Príliš vysoká komoda, ktorú volíme za snahou získať viac úložného priestoru, by nemusela efektívne poskytnúť svoju hornú dosku, ktorá často slúži ako odkladací priestor a pre menšie deti by sa mohla stať tiež nebezpečnou pascou. Pokiaľ do horných zásuviek nedosiahnu, môžu mať vaše ratolesti tendencie na nábytok šplhať a v takom prípade hrozí prevrátenie. Niekedy však nie je iná možnosť, a keď priestor nedovolí, vyššia zásuvková komoda bude jedinou možnou voľbou – a preto, pokiaľ máte doma malé deti, všetok vysoký nábytok radšej pripevnite k stene! 

 

Vyhovie každému štýlu 

Posledným krokom výberu je dizajn. Detský nábytok sa hrá s farbami aj tvarmi a do určitého veku vytvára v izbe príjemnú atmosféru.  

Najmä tí mladší ocenia prostredie plné najrôznejších podnetov a svoju izbu si doslova zamilujú. Odporúčame tiež farby vhodne kombinovať, aby nebol interiér jednoliaty, alebo môžete zakomponovať tiež ďalšie motívy: zvieratká, obľúbené postavičky z rozprávok, alebo knižiek… Detskej fantázii sa medze nekladú! 

dětská postel s motivem

Stačí jeden dominujúci prvok a zvyšok zladiť vo farebnej kombinácii. Detskú posteľ Pandav mnohých iných motívoch nájdete v našej sekcii detských postelí.

 

Staršie deti budú časom vyžadovať skôr „dospelácky“ nábytok, a pre pestré farby už v ich izbe nebude miesto. Rozhodne nie je od veci s nimi voľbu nábytku riadne prekonzultovať, predsa len už tak ľahko nepodliehajú náladám a predovšetkým, budú to práve vaše deti, kto bude v detskej izbe tráviť všetok svoj voľný čas.  

 

Základné faktory, ktoré rozhodujú o funkčnosti každej detskej komody, sú za nami a my dúfame, že ste si o tej správnej už urobili obrázok. Pre viac inšpirácie, rád aj tipov neváhajte navštíviť aj ďalšie články na našom blogu.

 

Zariaďte svojim deťom izbu snov! 
 


Odporúčame | Kategória komody: 

Biela zásuvková komoda Kody 3
-10%
Vyřazeno - procentov
83,26 € 74,81 €
1 - 3 týždne
  255,49 €
1 - 2 týdny
  188,63 €
Komoda so zásuvkami Rocca

Štítky: šuplíková komoda detská izba detský nábytok vybavenie detskej izby nábytek do dětského pokoje dětské sestavy zařízení dětského pokoje jak na to do dětského pokoje how to jak vybrat komodu vybíráme komodu jak zařídit dětský pokoj barvy do dětského pokoje vybavujeme dětský pokoj jak vybrat dětskou sestavu detska izba dětský pokojíček skříň do dětského pokoje dětská skříň police do dětského pokoje komoda pro dítě dětské komody komoda do dětského pokoje policová komoda kombinované komody jak vybrat komodu pro děti

Kategórie: Články Radíme jak na to Dětský pokoj

Prihlásenie k newsletteru

Pravidelná dávka inšpirácie na váš e-mail

Prihlásením súhlasíte s pravidlami Zásady ochrany osobných údajov